NİCOLA ALİOTTİ EVİ –  BUCA / İZMİR

Sahipleri: Aliotti (İtalyan), Balladur (Ermeni), Yalaz (Türk)

Yapım: 1800’lerin sonu?

Günümüzde: Harap halde

1800’lerin sonunda yapıldığı düşünülen yapının ilk sahipleri Nicola Aliotti ve ailesidir. Bununla birlikte, bir dönem Balladur ailesinin fertleri de evde oturmuştur. Evin son sahipleri Yalaz ailesi olup ev, günümüzde kullanılamaz haldedir.

Ev ile ilgili fazla bir bilgi yoktur. Aliotti ailesince oturulduğu için Nicola Aliotti evi olarak bilinmektedir. Buca’da uzun yıllar boyunca oturmuş olan Rose Maria Caporal tarafından Nicola Aliotti evi olarak tanımlanmıştır. Bunun yanı sıra, Alex Baltazzi sağlığında, burada Balladur Ailesi’nin fertlerinin de oturmuş olduğundan bahsetmiştir. Buradan çıkan sonuç, çeşitli zamanlarda Balladur ve Aliotti aileleri tarafından kullanılmış olduğudur.. İlerideki yıllarda Türk bir aile olan Yalaz ailesi tarafından da kullanılmıştır.

Nicola Aliotti Evi, 1970’lerden itibaren kullanılamaz hale gelmiştir. 1980’lerde restorasyonu gündeme gelmiş, ancak İzmir Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından restorasyonu reddedilmiş ve zamanla daha da çökerek günümüze harabe halinde gelmiştir. Günümüzde giderek daha da çökmektedir ve acilen yenileme yapılması gereken yapılar içerisindedir.

Kaynak: Levanten Haritage