KENT BELLEĞİ ANI EVİ – SEFERİHİSAR / İZMİR

Seferihisar Belediyesi ilçenin kent kimliğini oluşturan değerleri gelecek nesillere taşıyacak Kent Belleği ve Anı Evi Projesini hayata geçirdi. İlçe girişi Şehitler Çeşmesi yanında bulunan 1929 da inşa edilen Güler Ailesine ait evde gerçekleşen projenin açılışı yoğun bir katılımla gerçekleşti. Açılışa İlçe Kaymakamı Resul Çelik, Belediye Bakanı Tunç Soyer, İlçe Emniyet Müdürü Ali Akkaş İlçe Milli Eğitim Müdürü Erol Faik Birlik, Belediye Meclis Üyeleri, Daire Amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Binanın giriş katı kent belleği ve müze, üst katı misafirhane, bahçesi ve terasları ise Seferihisarlı kadınlar tarafından yapılacak yöresel lezzetlerin satıldığı restoran olarak kullanılacak.
Binada Seferihisar ın geçmişinden eşya, fotoğraf ve belgelerden oluşan bilgiler arşivlenip sergilenecek. Üst kattaki misafirhanede belediyenin misafirleri konaklayacak ve dışarıdan kullanıma açık olacak. Restoranda ise yine Seferihisar lı kadınların ürettikleri el emeği böreklerin, tatlıların, pastaların satışı gerçekleştirilecek.
TARİHİ BİNANIN GEÇMİŞİ
1929 yılında Hamza efendi (Öğretmen) tarafından yapılmış olup, ev olarak kullanılmıştır. Daha sonra bina iki kısma ayrılmış, binanın bir kısmı tekel (inhisar) olarak kullanılmıştır. Hamza Efendi ölünce Zenşiye Hanım Fırıncı Mehmet Efendi ile evlenmiş, Mehmet Efendi- Zenşiye Hanım ve beş çocukları bu binada yaşamıştır.
Bina 14 Mart 1886 yılında T.C. Kültür Bakanlığı tarafından korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescillenmiştir. Binanın mülkiyeti Orhan Güler e aittir.
Seferihisar Belediyesi tarafından restore edilen tarihi bina 1 Ekim 2013 günü düzenlenen törenle ziyarete açıldı.