KAYIKÇILAR KONAĞI (ESİAD DERNEK BİNASI) – ODUNPAZARI – ESKİŞEHİR

Kayıkçılar Konağı ( Şimdi Esiad Dernek Binası) 200 yıl önce Odunpazarı yerlilerinden olan ve Kayıkçılar olarak bilinen bir aile tarafından yaptırılmıştır.

Eskişehir Sanayici ve İş Adamları Derneği (ESİAD); geçmişten bugüne Osmanlı’nın izlerini taşıyan tarihi bir Odunpazarı evini restore ettirerek, kısa bir süre önce faaliyetlerine yeni binasında devam etmiştir. ESİAD, Eskişehir’in tarihini, kültürel motiflerini taşıyan fakat kullanıma elverişsiz bu evi mimari dokusuna zarar vermeden yaptırdığı yenileme çalışmalarıyla tekrar ikamet edilebilir hale getirmiştir.

Kentimizin güney tepesinde olan Odunpazarı; Eskişehir’in gelişmesinde büyük önem kazanmıştır. Adının Odunpazarı olmasının nedeni; yakacak odun satışlarının şimdiki Yediler Parkı meydanında başlamasındandır. Eşsiz tarihi dokusuyla geçmişle günümüz arasındaki bir köprü oluşturan Odunpazarı; Osmanlı sivil mimari yapıları ve sit alanına giren ahşap evleriyle günümüze kadar bozulmadan gelebilmiş nadir güzel yerlerdendir.

Anadolu-Türk kentinin geleneksel dokusunu yansıtan yeni hizmet binamız; dar sokağa açılan kapısıyla 3 kattan oluşup, cepheleri küçük pencerelerle hareketlendirilmiştir. Eski dönemde evin alt katları kiler, depo, kömürlük, ambar olarak kullanılırken; üst katları ise sokakla iletişimi sağlamak amacıyla cepheler çıkmalarla bütünleştirilmiş, yaşam alanı olarak kullanılmıştır.

Yeni kullanım alanıyla ESİAD binası; 3 yönetici odası, kütüphanesi, toplantı veya konferans salonu ve dinlenme odası şeklinde bölümlendirilmiştir. Eskişehir Sanayici ve İş Adamları Derneği’ne ait bu konferans salonu, en son teknolojik donanıma sahip olup, 20 kişiden 50 kişiye kadar yapılan toplantı, panel, seminer ve diğer organizasyonlara ev sahipliği yapabilmektedir. Geniş bir alanı barındıran bahçesi ise yaz aylarında düzenlenecek organizasyonlara elverişlidir.

200 yıl önce ev olarak düşünülen mekân bugün Eskişehir’in sanayici ve iş adamlarının; şehrinin ekonomik ve sosyal kalkınmasında, birlik ve beraberliği ilke edinerek çalışmalarına ve hedeflerine devam ettiği bir mesken olmuştur.

KAYNAK: ESİAD TANITIM BROŞÜRÜ