KALE DENİZ FENERİ – ALANYA – ANTALYA

Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1880 yılında Fransız müteahhitler tarafından inşa edilen Alanya Feneri, 132 yıldır denizcilerin rotasını belirliyor.
Antalya’nın Alanya İlçesi’nde 132 yıl önce Fransızlar tarafından yapılan ve 1936 yılına kadar Fransızlar tarafından işletilen Alanya Feneri, 132 yıldır Akdeniz’de seyreden gemilere kılavuzluk yapıyor. Hisariçi Mahallesi’nin Dildare Burnu’nda tarihi kale surlarının denize bakan kısmında yer alan Alanya Feneri, 1880 yılında Paris’te yapılan ve kurma kolu ile çalışan bölgenin tek tarihi deniz feneri olma özelliğini taşıyor.
Deniz seviyesinden 209 metre yüksekte bulunan ve 20 deniz mili görüş mesafesine sahip olan Alanya Feneri’nin yanında tek katlı lojman da bulunuyor.
Eşi ve iki çocuğu ile birlikte tek katlı lojmanda yaşayan Alanya Feneri Bakıcısı 37 yaşındaki Hüseyin Karaca, Osmanlı İmparatorluğu döneminde ve Cumhuriyetin ilk yıllarında fitilli gaz lambaları, daha sonra Lpg ile çalışan lambalar kullanıldığını belirterek fenerin şuanda elektrik lambalarıyla Akdeniz’i aydınlattığını söyledi. Fenerin 1936 yılında Fransızlardan alınarak millileştirildiğini dile getiren Karaca, “Alanya Feneri 1880 yılından bu yana orijinalliğini koruyor. Tek farkı, sistemin çalışmasını sağlayan enerjiyi gaz yağı yerine elektriğin sağlaması. Optik sistemin altındaki mekanizmaya bağlı kurma kolunu 4 saatte bir kurarak deniz fenerinin çalışmasını sağlıyorum.
Akşam havanın kararmasıyla birlikte feneri çalıştırıyorum. Hava aydınlanınca fenerin sistemini durduruyorum. Fenerin güneş ışığından etkilenerek arızaya sebebiyet vermemek için gündüz perdelerini kapatıyorum” dedi. Ulusal miras kapsamındaki fenerin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na bağlı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alındığını belirten Karaca, “Günümüzde farklı teknolojiler kullanılmasına rağmen fener kurulduğundan bu yana eski sistemle çalışıyor. Bu bölgedeki fenerlerde Alanya’dan başka kurmalı fener yok. Alanya Feneri, bölgenin tek tarihi feneridir” diye konuştu.
Alanya Kalesi’nde 2 bin 100 metrekareye kurulan deniz feneri, Osmanlı döneminde inşa edildikten sonra 1936 yılına kadar Fransızlar tarafından işletilerek fenerler rüsumu (Fener ücreti) alındı. Kabotajın kabulü ile milli iradeye giren Alanya Feneri daha sonra Denizcilik İşletmeleri ve Denizcilik Bankası tarafından işletildi. Daha sonra Türkiye ‘deki 490 fener gibi Alanya Feneri de Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü işletmesine geçti.