JÜLİAN SÜTUNU – BELKIS MİNARESİ – ALTINDAĞ – ANKARA

Jülian sütunu ya da Belkıs Minaresi Ankara’nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunur. Sütün 362 yılında Roma İmparatoru Julian’ın Ankara’ya ziyareti onuruna karşılık dikilmiştir. 15 metre yüksekliktedir ve kendine özgü bir mimari yapıdır. Gövdesinde birçok yivli halka şekilli beyaz taşlar üst üste konulmuş, fakat tek parça gibi görünmektedir. Hiçbir yazıtı yoktur. Başlığı yapraklarla süslü, kaidesi ve gövdesi ise çok sadedir. Halk arasında Belkıs Minaresi adı ile de anılır. Evvelden Taşhan’ın yanında olup, 1934 yılında, Valilik Binası önündeki bugünkü yerine nakledilmiştir. Yapı Korint sütun başlığı modeline sahiptir. Sütun 2001 yılında Ankara Valiliği tarafından restore edilmiştir.
Anıta, tepesindeki kuş yuvasında bulunan yavru kuşların düşmesini önlemek amacıyla teller yerleştirilmiştir. Ne zaman yapıldığı bilinmeyen bu uygulama kuşların anıta zarar verdiği gerekçesiyle eleştirilmektedir.
KAYNAK: ANKARA SANAT