HASAN SÖNMEZLER EVİ – DARENDE – MALATYA

Darende ilçesi Heyiketiği Mahallesi’nde bulunan ev, Darende ev mimarisinin güzel örneklerindendir. Taş temel üzerine kerpiçten yapılmış olan eve kanatlı bir kapıdan girilir. Kapının sağında ve solunda iki şahniş (çıkma) yer alır.

Ara duvarları bağdadi; döşemeleri ahşap olup zemin ve birinci katta ocaklıklar mevcuttur. Arka cephede bahçeye açılan bir kapısı daha bulunmaktadır. Üzeri sac kırma çatı ile örtülüdür.

Darende’de Yuvalı Sokakta bulunmaktadır. Sokak dokusu içinde geleneksel mimariyi yansıtması yönüyle Darende ev mimarisinin güzel örneklerindendir. Taş temel üzeri kerpiçten, iki katlı olan yapıya, kanatlı kapıyla girilir. Arka cephede bahçeye kapısı bulunmaktadır. Üzeri sac kırma çatı ile örtülüdür. Kapının solunda ve sağında iki şahniş (çıkma) yer alır. Yapı 120 m2 alan üzerindedir. Döşemeler ahşaptır. Zemin ve birinci katta ocaklıklar bulunur. Ara duvarlar bağdadi duvar tekniğinde yapılmıştır. 2011 yılında Malatya Valiliği’nce “Sokak Sağlıklaştırması Projesi” ile onarılmıştır

Kaynak: Malatya Kültür Envanteri – Page 376