FOÇA YEL DEĞİRMENLERİ – FOÇA / İZMİR

Foça nın İzmir yönünden girişinde bulunan Yel Değirmenleri restorasyon çalışmaları tamamlanmadan ziyaretçi akınına uğramaya başladı.

Tarihi yel değirmenlerinin restorasyonu İzmir Büyükşehir Belediyesi, Foça Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Foça Kazıları Başkanlığı tarafından gerçekleştiriliyor. Değirmenlerden birinde 18.yy.da kurulduğu yöntemle buğday öğütülerek un yapılacak

Top Dağı nın zirvesinde yer alan üç adet değirmenin onarım çalışmaları bir yıla yakın bir süredir devam ediyor. Taş bölümleri işlenen değirmenlerin pervane ve çark gibi hareketli kısımları da aslına uygun olarak ilçedeki marangozlar tarafından ahşaptan yapılıyor.

Henüz bir adedinin dış bölümleri tamamlanan değirmenlerin iç kısmına döner merdiven yapılacak ve ziyaretçilerin üst kısımdan Foça yı seyretmeleri sağlanacak. Üç değirmenin de turizm sezonuna yetiştirilmesi amaçlanıyor. Değirmenlerin birine sistem tam olarak kurulacak ve zaman zaman sembolik ve gösteri amaçlı olarak çalıştırılarak öğütme işlemi yapılacak. İlkinde yapıldığı gibi ahşap çatı kısımlarının üzeri bakır levhalarla kaplanacak ve oksitlenmeden dolayı oluşan yeşil renkle daha doğal ve tarihi bir görünüm kazandırılacak.

Yel değirmenlerinin bulunduğu Top Dağı diğer özellikleriyle de Foça’nın ziyaret noktalarından biri olmaya başladı. Tepede bulunan Ana tanrıça (Kybele) kutsal alanı, bu alana çıkış için kayalara oyulmuş merdivenler, kayalara oyulmuş adak nişleri, yel değirmenlerinin hemen alt kısmında bulunan ve dağa adını veren tarihi top, dünyanın en eski tiyatrosu olarak nitelendirilen, restorasyon için ilgi ve ödenek bekleyen antik tiyatro, Foça nın peri bacaları olarak anılan kaya oluşumları, yamaçlarda dolaşan keçiler bölgeye gelenlerin büyük ilgisini çekiyor.