ESKİ ANKARA VALİLİĞİ – ALTINDAĞ – ANKARA

Ankara Valiliği, 1897 yılında vali Dinozade Abidin Paşa tarafından inşa edilen ve bugün halen kullanılmaya devam edilen Altındağ Hacı Bayram’daki tarihi binasından taşınmak için yeni yer arayışlarına başladı. Valiliğin taşınacağı yer konusunda ise iki alternatif üzerinde duruluyor: Kızılay’daki eski Başbakanlık ve Sıhhiye’deki tarihi Sağlık Bakanlığı binası… Valiliğin taşınma işlemi gerçekleşebilirse, Mustafa Kemal Atatürk’ün de kullandığı ve bu yönüyle tarihi önem sahip binanın Ulus Tarihi Kent Projesi kapsamında müze veya kütüphane olarak değerlendirilmesi bekleniyor.
BİNA YETERSİZ KALIYOR
Valiliğin bakanlıklara yakın ve merkezi bir yere alınması düşünülürken bu noktada en güçlü alternatif olarak Kızılay Vekaletler Caddesinde bulunan eski Başbakanlık binası öne çıkıyor. Valilik, Başbakanlık binasına taşınması halinde, hem bağlı olduğu İçişleri Bakanlığına hem de Meclise daha yakın olacak; çalışmalarda koordinasyon, iletişim ve ulaşım noktasında da büyük bir avantaj sağlanacak. Diğer bir alternatif de taşınması bir süredir gündemde olan Sıhhiye’deki Sağlık Bakanlığı binası. Bu tarihi binanın da yeterliliği ve konumu bakımından Valiliğin ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte olduğu kaydediliyor.
MÜZE VE KÜTÜPHANE OLABİLİR
Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 2010 yılında Valilik binasının zemin katında Kent Müzesi ve Kent Kütüphanesi kurulmasının uygun olduğuna dair rapor hazırlamıştı. Valiliğin taşınması durumunda ise bu binanın tarihi dokusu ve önemi ön plana çıkartılarak Ulus Tarihi Kent Projesine katkı sağlayacak şekilde düzenlenerek değerlendirilmesi bekleniyor. Bugün halen kullanılmaya devam eden Valilik binası 1897 yılında yapıldı. 27 Aralık 1919`da Atatürk`ün Ankara`ya gelişi ile birlikte, Valilik hizmet binasında halen Ankara Valisi’nin makam odası olarak kullandığı oda, Atatürk`ün Ankara`da kullandığı ilk çalışma odası oldu. Atatürk bir süre, şuan adı “Atatürk Odası” olan bu odada çalışmalarını sürdürürken, bina 23 Nisan 1920 tarihinden itibaren TBMM hükümetinin çalışma mekânı olarak da değerlendirilmiş.
Tarihi Jülian sütunu da burada Halk arasında ‘Belkıs Minaresi’ olarak da bilinen Ankara’nın simgelerinden Ulus’taki tarihi Jülian Sütunu da Valiliğin önündeki tarihi antik meydanda yer alıyor. Üstündeki leylek yuvasıyla 15 metre yüksekliğinde olan Jülian Sütunu, Roma İmparatoru Jülian’ın Ankara’ya ziyareti onuruna 362 yılında dikildiği belirtiliyor.
KAYNAK: SABAH GAZETESİ – 27.12.2016- Ankara Başkent Haberleri