DAVUT FARGOH KÖŞKÜ – BUCA / İZMİR

1903 senesinde mimar Vafiyadis tarafından inşa edilen köşkün sahibi Hacı Davut Farkoh’tur. 1925’ten 2000 yılına kadar Buca Belediyesi binası olarak kullanılan köşk, Buca Belediyesi’nin 2000 yılı Kasım ayında yeni hizmet binasına taşınmasıyla Davut Fargoh Köşkü, Buca Belediyesi Kültür Sanat Merkezi ve Kütüphane olarak hizmete açılmıştır.

Bahçenin arka kısmında hamam ve diğer servisler yer almakta idi. İstanbul konutlarındaki karnıyarık türü ile çağrışım yapan bir planı vardır. Üçe bölünmüş cephe üç kemerli ana girişi ve dış mimarisi Ispartalıyan Konağı ile benzerlik göstermektedir.

LEVANTEN HERİTAGE’ye GÖRE:

Buca Levanten köşklerinden olan Farkoh Köşkü, özgün kullanıcısının Batılı olmaması nedeniyle incelenen yapılar arasında yer almamaktadır. Bununla birlikte, incelenen yapılar arasında yer alan Baltazzi köşkü ile büyük oranda benzerlik taşıyan kitlesel kurgusu nedeniyle kısaca değinilmektedir. Yapı, Suriye asıllı tüccar, armatör Hacı Davut Farkoh’un tarafından 1905 tarihinde yaptırılmıştır. 1938 tarihinde Buca Belediyesi’ne devredilen ve uzun süre belediye binası olarak hizmet veren yapı, 2001 tarihinden itibaren Kültür ve Sergi Sarayı olarak kullanılmaktadır. Erpi’nin sözel anlatımlarına yer verdiği Stefania Farkoh, yapının Mimar Vafiyadis tarafından yapıldığını belirtmiştir (Erpi, 1985, s.202). İnşa tarihleri arasındaki farklılık nedeniyle, Vafiyadis’in Baltazzi Köşkü’nü örnek alan bir tasarım geliştirdiği düşündürmektedir. Bu mimari etkileniş, mimarın aynı oluşu ya da mimari ifadenin dönemin popüler anlayışına uyması şeklinde açıklanabileceği gibi, yapıların kullanıcıları ve temsil ettiği değerler nedeniyle model alınması ile de tanımlanabilir.     Yerleşimin batısında, ana akslardan olan İstasyon caddesi üzerinde konumlanan yapının üçlü ön cephe düzeni, giriş aksını vurgulayan kemer dizileri, giriş portiği –üst teras ilişkisi Baltazzi Köşkü ile örtüşmektedir. Her iki kat planında da karnıyarık şema benimsenmiştir