ÇOBANLI KONAĞI – ARAPGİR – MALATYA

Bu eserimiz de ilçemiz Çobanlı mahallesindedir. Çanakkale savaşı kahramanı Cevat Çobanlı Paşa’nın babası Şakır Paşa tarafından 1890’lı yıllarda yaptırılmıştır. Bu konak Kütür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilmiştir.

Konak; ilçe merkezinin kuzey kesiminde, Çobanlı Mahallesi Mevkiinde, bahçe içinde üç katlı olarak, taştan yapılmıştır. Duvarlar yapılırken taşları yerleştirebilmek için bazı kısımlara tahta hatıllar atılmıştır. Önceden binanın ikinci ve üçüncü katlarının dış kısmı ile çatı kısmı sac kaplamadır. Restorasyonda bu saclar alınmıştır. Cephede veya herhangi bir yerinde bir kitabe ve süsleme yoktur. Yapı 218 m2 alan üzerindedir. Girişte önce bir avluya, oradan da konağa girilmektedir. Birinci kat depo ve diğer hizmetler için, ikinci kat selamlık ve haremlik olarak kullanılmıştır. Merdivenler, korkuluklar ve tavanlar tahtadan yapılmış olup tavanlar düz tavan olarak yapılmıştır. Tabanlar bazı odalarda düzgün taşlarla, bazı odalarda tahtalarla kaplıdır. Duvarların bazılarında dolap olarak kullanılan nişler mevcuttur. Gerek bu nişlerde, gerekse ahşap veya taşlı kısımlarda hiçbir süslemeye rastlanmamıştır.

Kaynak: TC. Malatya Valiliği(2014), Malatya Kültür Envanteri, Malatya Ofis Matbaacılık Tic.Ltd.Şti.