BAZİLİKA GİRİŞ KAPISI – BERGAMA / İZMİR

İstiklal Meydanı ile Musluk Köprü arasındaki dar yola Mermer Direkler Sokağı diyoruz. Resimdeki, Sokağın doğu yanındaki yüksek taş duvarlar Serapion/Mısır Tanrıları Tapınağının (Kızıl Avlunun) dış duvarları. Roma döneminden kalma. Duvarda pencere gediklerinin olması daha sonraki dönemlerde buradaki duvarların bir konutun/yapının duvarlarına dönüştüğünü gösteriyor.

“Bergama istiklal Meydanı ile Musluk Köprüsü arasında uzanan yüksek duvara mermer direkler derler. Burada mermer direkler bulunduğundan bu adı almıştır.
Mermer direklerin bugünkü durumu, antik duvarın ötesinde berisinde yeni duvarların yapılmış olmasıyla ayakta kalan kısmıdır. Birinci Cihan Savaşında yıktırılmış olan antik duvarın temelleri istiklal Meydanı boyunca döşeniş hizasında bellidir.
    İstiklal Meydanını açmak için o zaman Kaymakam bulunan Arif Hikmet tarafından
bu duvarın mühim kısmı ortadan kaldırılmıştır.