BATTALGAZİ SANATKÂRLAR SOKAĞI – BATTALGAZİ – MALATYA

Battalgazi Alacakapı Mahallesi Çukurpınar sokakta bulunan sokakta 84 adet yöresel mimari özellikleri taşıyan yapılardan oluşmaktadır. Sokak sağlıklaştırma projesi kapsamında Roma surlarının çevirdiği alanın içinde kalan tarihi kültürel değerlerle ön plana çıkan Battalgazi sınırları içerisinde yer almaktadır. Bu alanın kentin tarihi dokuyla iç içe konumunda olması ayrıca çarşı merkezine yakınlığı nedeniyle önemli bir yere sahip olan alanının kentin ekonomik yaşamında da katkısı bulunmaktadır.

Sanat Sokağının yapılış amaçlarından biri de çevreye uyumlu tasarımlarla çevre kalitesinin yükselmesi ayrıca ilçenin tarihi ve kültürel dokusunu koruyarak gelecek kuşaklara kültürel bir miras bırakmaktır. Alanın bölge açısından bir cazibe merkezi oluşturması ve bu yolla Battalgazi’nin giderek artan turistlik öneminin yanı sıra yeni sosyal ve ekonomik olanaklar sağlanması amaçlanmıştır.

Bu çalışma ile 125 evin sokağa bakan cepheleri ile birlikte avlu duvarları gibi mimari yapılarının özgün sokak dokusu ve kentsel mobilya ile korunması çağdaş yaşama katılması ayrıca 500 m uzunluğundaki sokak dokusunun tamamlayan tüm öğelerinin korunması, belgelenmesi, restorasyon ve kentsel tasarım projelerini içermektedir.

Sokakta mevcut parke kullanımı yerine doğal palet taş kullanımı bir tarafta geleneksel yol dokusuyla geçmiş tarih izleri bir kez daha yeniden gerçekleştirilmiştir. Elektrik direklerinin ve alt yapı hatlarının karmaşıklığın giderilmesi amaçlanmıştır.

Proje Sivas Kültür ve tabiat varlıklarını koruma kurulu bilgisi dâhilinde Battalgazi Koruma amaçlı imar planı öneri ve kararı doğrultusunda hazırlanmıştır. Proje çevre ve yörenin doğal, kültürel, mimari, tarihi, ekonomik, estetik, görsel değerlerinin ve özgün kimliğini koruyarak ön plana çıkartmayı amaçlamıştır.

Battalgazi İlçesi’nde, Malatya Valiliği İl Özel İdaresi Koruma ve Uygulama Denetim Birimi (KUDEB) tarafından Sanat Sokağı Türkiye’de gerçekleştirilmiş “En Uzun Sokak Sağlıklaştırması” unvanını almıştır. Tarihi Kentler Birliği tarafından 2010 Yılı Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma, Proje Uygulamalarını Özendirme Yarışması” sonucunda gerçekleştiren sokak sağlıklaştırılması “Tarihi Kentler Birliği (TKB) Prof.Dr. Metin Sözen Büyük Ödülü “ ve Anadolu Yerel Yönetimler Dergisi tarafından “Yılın Başarı Ödülü’ne” layık görülmüştür.

KAYNAK: BATTALGAZİ BELEDİYESİ