BARFF KÖŞKÜ – BUCA / İZMİR

Sahipleri: Barff (İngiliz), Apaydın (Türk), kamuya geçti

Diğer İsimleri: Eylül Köşk

Günümüzde: Sağlam

Barff Malikânesi, İngiliz kökenli Barff ailesi tarafından 1902 senesinde yaptırılmıştır. Barff Malikânesi’ne 1907 senesinde Eski Fransa Kraliçesi Eugenie konaklamıştır. Malikâne, bir müddet restoran olarak kullanılmıştır. Günümüzde Bayrak Müzesi olarak hizmet vermektedir.

Barf Köşkü, Buca İngiliz topluluğunun üyeleri olan Barf ailesi tarafından 19. Yüzyıl sonu, 20.yüzyıl başı sürecinde inşa edilmiştir. Uzun süre Barf ailesinin kullanımında kalan ve bir dönem İngiliz Backer ailesi tarafından kullanıldığı belirlenen yapı, 1940’lardan itibaren farklı Türk ailelerin mülkiyetinde hizmet vermiş, 1987’de tevhit ile tek parsel altında birleştirilmiştir. Aynı tarihten bu yana Dokuz Eylül Üniversitesi mülkiyetindedir. Barf Köşkü ve arazisi, yerleşimin doğu çeperinde yer almaktadır.

Yapı, yalın ve kübik ifadeye sahip ana yapı ve müştemilat kitlesinin lineer bir kurguda birleşmesi ile oluşturulmuştur. Üç kata yayılan mekân organizasyonunun zemin ve birinci katlarında karnıyarık plan şemasını andıran, orta hol odaklı merkezi dağılım şeması izlenmekte, bodrum kat kullanımı ise tek mekândan oluşmaktadır. Yapı çeperinde konumlanan, kitle ve mekân kurgusu ile yapıdan koparılmış müştemilat kitlesinde lineer şema hâkimdir. Zemin katta, orta holü çevreleyen yaşama mekânları (ortak, yarı özel-1), arka bahçeye açılan veranda ve müştemilat yapısına ulaşım veren servis koridoru yer almaktadır. Birinci katta yer alan orta hol giriş cephesine açılan balkonla sonlanmakta, yatak odalarına (özel-1) ve servis koridoru üzerinden müştemilat bloğuna açılım vermektedir.

İç mekân düzenlemelerinde izlenen silme, tavan göbeği ve köşe arması, plaster ve şöminelerin zemin katta zengin bezemelere sahip olduğu, birinci katta ise yalın ancak zarif bir ifade sergiledikleri izlenmektedir.

TÜRKİYE’NİN İLK BAYRAK MÜZESİ

DEÜ BAYRAKBİLİM VE TÜRK BAYRAKLARI MÜZESİ

Bilim dünyasının saygın markalarından biri olan Dokuz Eylül Üniversitesi, nitelikli ve güçlü altyapısı ile bir yandan öğretim ve araştırma faaliyetlerini başarıyla sürdürürken; diğer yandan kamusal sorumluluklarını titizlikle yerine getiriyor. DEÜ, Türkiye’nin ilk milli bayrak müzesi olan Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi’ni, Dokuzçeşmeler Yerleşkesi ’nde bulunan Eylül Köşk içerisinde açtı. Müzede, geçmişte yer alan Türk devletlerinin ve dünya medeniyetlerinin simgeleri sergilenmektedir. TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop; yaptığı konuşmada, müzenin tarihimize yönelik çok büyük bir birikimi anlatabilme imkânı sunduğunu belirterek, “Bayrak konusunda 2000 yılı aşkın Türk tarihinde çok önemli ifadeler, değerlendirmeler, tarifler, tanımlamalar mevcuttur. En zengin içerikte bunu İstiklal Marşımızda da buluyoruz. Bir nevi 2000 yıllık tarihimizin hikâyesi, esasen nazlı hilalin hikâyesidir. Bayrak vatanın, milletin, devletin ve tarihin bir semboldür. Bu tarih içinde milletimiz ürettiği, koruduğu yaydığı değerlerin özetidir.    Bayraktan hareketle o geniş tarih dilimini yeniden anlatabilme, anlayabilme imkânı elde etmiş oluyoruz. Bu müzenin aslında ufak semboller halinde tarihimize yönelik çok büyük bir birikimi anlatabilme, yaşatabilme imkânı sunacağını, bilhassa gençlere bu şuurun aktarılmasında önemli bir mekân olarak fonksiyon icra edeceğine inanıyorum” dedi.

BAYRAĞIMIZ ŞEHİTLERİN EMANETİ

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar müzenin; geçmiş ile gelecek arasında köprü kurarak çocuk ve gençlerin vatan sevgisini pekiştireceğini ifade etti. Ecdadın inşa ettiği devletlerin simgelerini ve dünya medeniyetlerinin bayraklarını unutmadıklarını dile getiren Hotar, “İçinde bulunduğumuz tarihi Eylül Köşkü, uzun yıllar üniversitemize ve kentimize hizmet vermişti. Buca’ya da yeni bir soluk getirecek bu projemizi, kısa süre içinde tamamladık. Bu süreçte değerli koleksiyoncumuz Avukat Haluk Perk beyefendinin Türk Bayraklarından ay yıldızlı nesnelere; belgelerden efemeralara kadar eşsiz koleksiyonunu, burada sergilenmesi için bizlere emanet etti. Sayın Haluk Perk’e ve müzemizin kurulmasında olağanüstü gayret gösteren Güzel Sanatlar Fakültemiz Öğretim Görevlisi Sayın Ömer Durmaz hocamıza ve ekibine teşekkür etmek istiyorum. Önümüzdeki dönemde, koleksiyonumuzu geliştirerek, burayı daha kapsamlı bir hale getirecek; ziyaretçilerimizi ve okullarımızı burada ağırlayacağız” diye konuştu.

Kaynak: DEÜ Haber Portalı