AYDINOĞLU İSA BEY KALE KÖŞKÜ – AYSULUK – SELÇUK / İZMİR

2009 yılı kazılarında ortaya çıkan KALE KÖŞKÜ’nün genel ölçüleri dıştan 11.00 X10.20 mt. dir. Kuzey duvarı 4.00 mt. Kadar sağlam kalabilmiş yapının en ilginç bölümleri mermerden yapılmış doğu ve güney kapılarıdır. Bu kapıların mermer kapı söveleri ve üzerindeki silmeler oldukça iyi durumda kalabilmişlerdir.
Doğu kapısındaki silme ve alttaki düğüm motifinin çok benzeri İSA BEY CAMİ ‘nin şimdiki harap durumundaki doğu girişinde işlenmiştir. Bu sebep ile Kale köşkünün İsa bey Cami ile çağdaş olduğu ve aynı mimarlar tarafından inşa edildiği düşünülmektedir.
İsa Bey Köşkü olarak inşa edilen yapı 1425 yılından sonra DİZDAR (Kale Komutanı) KÖŞKÜ olarak kullanılmıştır.
Bu yapı 1670 yılında Ayasuluk’u ziyaret eden İngiliz Gezgin JOHN COVEL’un gravüründe görebiliyoruz. Gravürde solda İsa Bey Cami, İç kalenin merkezinde Kale Cami ve bunun batısında surlardan daha yüksek çizilen Kale köşkü görülüyor.
Kaynak: Ayasuluk kale tanıtımı