ARKAS SANAT MERKEZİ-FRANSIZ KONSOLOSLUK BİNASI – İZMİR

Arkas Sanat Merkezi, Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas’ın kişisel ilgisi ve profesyonel yaklaşımı ile oluşan Arkas Koleksiyonu’nu sanatseverler ile paylaşmak isteği doğrultusunda kuruldu.
İzmir’de döneminin en güzel yapılarından biri olarak 1875 yılından beri hizmet veren Fransız Fahri Konsolosluk binasının denize bakan bölümü, Fransız Hükümeti tarafından 20 yıllığına, kültür ve sanat amaçlı kullanım için Arkas Holding’e tahsis edildi. Bir yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından bina Kasım 2011’de Arkas Sanat Merkezi adıyla açıldı.
Çağdaş donanımlı bir sanat merkezine dönüştürülen iki katlı tarihi binada, 10 adet sergi odası bulunuyor. Arkas Sanat Merkezi, İzmir’e kazandırılmış tarihi bir bina olmasının yanında, birçok uluslararası ressamın eserlerinin sergilendiği ilk sanat merkezi olma özelliği de taşıyor.
HOCA ALİ RIZA
17 Eylül 2014 – 28 Aralık 2014
Ali Rıza Bey, Harbiye Mektebi’ndeki resim hocalığı ile başlayan eğiticilik görevini çok severek ve benimseyerek bir yaşam biçimine dönüştürmüştür. Aynı zamanda doğup büyüdüğü ve yaşamının büyük bir bölümünü geçirdiği Üsküdar’ın da ressamıdır. Türk Resim Sanatı tarihinde “Hoca Ali Rıza” ya da “Üsküdarlı Ali Rıza” olarak anılır. Üsküdar’ın sokaklarını, cumbalı ahşap evlerini, fıstık çamlarının yer aldığı kıyı görünümlerini resimlerken resmin tamamlayıcı bir unsuru olarak insan figürüne de yer vermiştir. Doğayı gözleyen, doğa sevgisini çizgi ve renklere döken ilk Türk ressamıdır. Doğayı kalıplaşmış biçimler halinde ifade eden bir anlayıştan sonra Hoca gerçekçi ve gözlemcidir. Bu tutumu ayrıntıları saptamasında titizlik göstermesini de beraberinde getirmiştir. Ağaçların dalları, dallardaki yapraklar, çalılar, yeşillikler arasındaki kır çiçekleri, kaya formlarının doğru biçimlendirilişi manzaralarında özenle işlediği detaylardan bazılarıdır. İmgeleminden, Hoca’nın ifadesiyle “fikirden” yaptığı manzaraları ise, daha önce gördüğü, belleğine veya defterlerine kaydettiği görünümlerin toplamı ya da sentezidir.
Sonuç olarak Ali Rıza Bey’in manzaraları doğadan alınmış çok sayıda biçim barındırmakla birlikte, ortaya çıkan bütün sanatçının dünyayı algılayışının ürünüdür.