ANKARA PALAS / VAKIF OTELİ – ALTINDAĞ – ANKARA

Ankara Palas ya da eski adıyla Ankara Vakıf Oteli Altındağ ilçesi Ulus’ta İkinci Meclis Binası’nın tam karşısında yer alır. … Türkiye’nin ilk yıllarında Ankara’da milletvekilleri için bir sosyal tesis ve resmi konuklar için konukevi olarak hizmet vermiş; Türk siyasi hayatının birçok önemli olayına tanıklık etmiş; günümüzde halen Devlet Konukevi olarak kullanılan tarihi binadır.
Mimar Kemaleddin’in pek çok önemli eserinden bir tanesi de Cumhuriyet’in ilanından hemen sonra 2. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin tam karşısında yapılan Ankara Palas’tır.
1924 yılında Mimar Vedat (Tek) Bey ile yapımına başlanan Ankara Palas, daha sonra 1926’da Mimar Kemaleddin ile devam etmiş, bitime çok az kala 13 Temmuz 1927’de Mimar Kemaleddin Ankara Palas’ın şantiyesinde beyin kanamasından ölmüştür.
Ankara Palas bunca emeği geçmiş mimarlarından yoksun olarak, 17 Nisan 1928’de Ankara’nın merkezinde açıldı.
KAYNAK: .wikipedia.org