ALSANCAK POLİS KARAKOLU – İZMİR

Konak ilçe merkezi , Alsancak semti, Umurbey Mah. Atatürk Caddesi No:103 de bulunan; Polis Merkezimizin binasının Mülkiyeti Maliye Hazinesine ait olup Emniyet Genel Müdürlüğüne tahsis edilmiştir. 1860 lı yıllarda Gümrük teki Pasaport İskelesi ve Mendireğini yapan Fransızlar tarafından inşa edilmiştir. Önce İzmir Limanı nın şantiye binası olarak kullanılmış, daha sonrada çevresinde yer alan ancak ayakta kalmayıp yıkılan komşu yapılarla birlikte yönetim binası olarak kullanılmıştır. Alsancak Limanı kurulduktan sonra bölgede sanayi ve ticaretin artması ile birlikte, 1946 da Alsancak Karakolu kurulmuştur. Karakol Binası 1966 da boya ve sıva için duvarlar kazınırken, ön cephesindeki giriş kapısının üstünde, 13 yeşil fayans plaka üzerine Fransızca, İzmir Limanı Şantiye Binası STE DES QUAIS DE SMYRNE yazısı çıkınca tarihi bina İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunca Sit kapsamına alınmıştır.
Kareye yakın dikdörtgen planlı geniş saçaklı iki katlı bir yapıdır. saçak altı ahşap kapmaları dar ve yüksekçe tutulmuş pencereleri bulunur. Pencere ve kapı etrafı sövelerle çevrelenmiştir. Cephelerde bulunan mimari uygulamalarla cepheler hareketlendirilmiştir.