ALİOTTİ KÖŞKÜ – KARŞIYAKA / İZMİR

Karşıyaka Cemal Gürsel Caddesi ‘de 1730 sokak köşesi No:1 de bulunmaktadır.
Aliotti ailesi İzmir’in önemli ailelerinden birisiydi, Yaklaşık 200 yıl önce İtalya’dan ticaret için İzmir’e gelen, Batı Anadolu’da binlerce küçük üretici ile başladıkları halı işini büyüterek dünyanın en büyük halı tekeli konumundaki İzmir merkezli Oriental Carpet Company’yi (Doğu Halı Şirketi) kuran Aliotti ailesinin binlerce üyesi bugün Avustralya’dan Kuzey Amerika’ya kadar dünyanın dört bir yanına dağılmış durumda.
İtalya’nın Floransa kentinden ayrılıp Sakız Adası’na yerleşen, 1820 yılında ise İzmir’e gelen Aliottiler, yüzyıllar boyunca Karşıyaka, Bornova ve Buca’da yaşadı. Aile bireyleri İzmir’in ticaretine, daha sonra da bölgenin sanayileşmesine büyük katkıda bulundu.
Binanın yapımı 1900’lerin başlarına dayanıyor. Çok uzun zaman önce İzmir’in ünlü işadamı Durmuş Yaşar burayı satın alarak kurduğu vakfa bağışladı ve şu anda bir eğitim merkezi olarak çalışmalarını sürdürüyor.