ALİBERTİ (WOLF ) KÖŞKÜ – BORNOVA / İZMİR

Alibertiler’in evi, varlıklı İngiliz tüccarları olan Wolf Kardeşler tarafından kolonyel tarzda inşa edilmiştir. Kırım Savaşından hemen sonra 1856 da eve bir tenis kortuyla meyve ağaçlarını barındıran geniş bir bahçe eklendi. Bir süre Sydney La Fontaine’in evi olan bina, Zandonati ailesine satılarak 1940’lara kadar onların mülkiyetinde kaldı.
Şimdilerde evin sahibi Bornova’da tanınmış başka bir aile olan Kont Enrico Aliberti’nin ailesidir. Bayan Daphne Aliberti İngiliz olup, Edward Whittall’un torunudur. 1922’deki savaşta tahrip olan bahçeyi eski güzelliğine kavuşturan odur. Bahçe, İtalya’dan getirilmiş değişik renklerdeki harika zakkum ağaçları ve zarif ağaçlarla doludur
Bu evin benzersiz bir özelliği vardır; şöminenin üzerinde yer alan dışarıdaki hoş manzarayı gözler önüne seren penceresi, zarif demir süslemeleri ve iki yanındaki sütunuyla bu pencere, harika güzellikteki bahçeye bakar.
“Aliberti ailesi evinin bahçesine 1980’li yıllarda izinle Bayan Daphne’nin oğlu Enrico Aliberti tarafından güzel bir yapı ilave edilmiştir.‟