AKATLAR EVİ / NETS POLİKLİNİĞİ –BORNOVA

Bornova 80 sokakta bulunan benzer mimari yapıdaki bu iki köşk Büyük ihtimalle İzmir’deki Levanten şirketlerinde idareci olarak çalışmak üzere İzmir’e gelen Avrupalı personel için yaptırılmıştır.
Dedesinin Bornova’daki izlerini aramak amacıyla 2017 yılında Bornova’ya gelen Torun Francess Clegg’in yaptığı araştırmalar neticesinde Oriental Carpet Manufacturing halı fabrikasının boyahane biriminin idarecisi olan dede John Hughes’in 1921 yılında bu köşklerden karşıdan bakıldığında soldakinde ikamet ettiği bilinmektedir.

Daha sonraları AKATLAR AİLESİ çifte köşkün sağdakini satın alıp uzun yıllar burada yaşamışlar.

2010 yılında NETS POLİKİLİNİĞİ çifte köşkün tamamını satın alarak Güzellik merkezi olarak halen kullanmaktadır.
John Hughes’in 1921 Yılında çektiği ve arkasına “evimin yatak odasından Bornova” notunu yazdığı fotoğraf diğer fotoğrafların sonundakidir.

KAYNAK : ALTAN ALTIN