PAPAZ OKULU – BUCA / İZMİR

Buca Erdem Caddesi üzerinde konumlanan İtalyan Kapuçin Katolik Papaz Okulu, 1881 ile 1883 yılları arasında inşa edildi. 1935 yılına kadar işlevini sürdüren Buca Papaz Okulu bu süreden sonra okul ve arazinin kamuya devriyle tamamen işlevini bitirmiş oldu.

İlk olarak 1520 yılında İtalya’nın Marche bölgesinde Matteo da Bascio isimli bir Katolik kesişin yarattığı dini akımın Kapusenler, yüzyıllar sonra Buca’ya kadar ulaşmış ve 1935 yılına kadar da Buca Papaz Okulu’nda faaliyetlerini sürdürdüler.

Kapusen ya da Kapuçinler Katolik inancında diğer papazlardan yaşamsal şartlar ve uygulamalarıyla tamamen ayrılıyor. Kapuçin Matteo de Bascio 1520 yılında manastırdan ayrılarak kendini inzivaya ve günahlarının affı için acı çekerek olabildiğince devrin fayda sağlayan kolaylıklarından kaçarak ilkel bir hayatla ibadetini gerçekleştirdi.

Kesiş Matteo ile başlayan Kapusenler veya Kapuçinler bundan sonrasından kendilerini tamamen dinlerine ayırıp bunu tanıtıp öğretmek için dünyanın birçok ülkesinde misyonerlerlik görevleri üstlendiler ve papazların eğitimi amacıyla da Buca’da olduğu gibi dünyada birçok yerde papaz okulu kurdular.

İtalyan Kapuçinlerin Buca’da bir papaz okulu açmalarının en büyük nedenlerinde biri Buca’da çok yoğun şekilde yaşan Levanten aileler, ikincisi ise yakın ilişki ve dayanışma içinde yaşayan cemaatler. Aynı zaman da inzivaya çekilmek isteyen papazlar için manastır görevi de gören Buca İtalyan Kapuçin Papaz Okulu bulunduğu dönemde, papazların eğitim için gittikleri en önemli okulların başında geliyor ve ciddi sayıda papaz Buca Papaz Okulu’nda eğitim görüyordu.

Yüksek duvarlı ve büyük bahçeli varlıklı Levanten ailelerin evlerinin olduğu ve Buca Protestan Baptist Kilisesi ile aynı ve bununla birlikte çok önemli bir aksta olan Buca Papaz Okulu, faaliyetlerini sürdürdüğü 1935 yılına kadar Buca’da simgesel bir yapı olmayı başarabildi.

Sadece tek bir kıyafet ve dünyevi zevklerden uzak durarak yaşamlarını sürdüren Kapuçinler giydikleri kıyafetlerin çok koyu bir kahve olmasından dolayı kahve olan kapuçino ya da kapuçin maymunlarına benzetilerek yıllardan bu yana Kapuçinler ya da Kapusenler olarak adlandırıldılar.

Kapuçinlerin Türkiye’ye ilk girişleri İstanbul’da bir kız yetiştirme yurdu ve Buca Papaz Okulu ile başlayıp 1935 yılında da Buca Kapuçin Katolik Papaz Okulu arazisinin kamuya devriyle eğitim faaliyetleri de Türkiye’de sonlanmış oldu. 1935 ve 1937 yılları arasında askeri kışla olarak kullanılan Buca Papaz Okulu 1950 yılında özel lise olarak kullanıldıktan bir süre sonra da kız yetiştirme yurdu olarak hizmet verdi. Günümüzde kamuya ait olan arazi ve Papaz Okulu kız yetiştirme yurdu olarak kullanılıyordu. Kız yetiştirme yurdu olarak kullanılmakta iken kız yurdunun Gürçeşme Polis okulunun yanına taşınmasıyla, şimdi huzur evi olarak kullanılmaktadır.