TOPAKOĞLU KONAĞI – MUSTAFA PAŞA – ÜRGÜP – NEVŞEHİR

Nevşehir’in Ürgüp İlçesi’ne bağlı Mustafapaşa Beldesi’nde, önemli sivil mimarlık örneklerinden tarihi Topakoğlu Konağı, restorasyon çalışmalarının ardından belediye hizmet binasına dönüştürülecek.

Topakoğlu Konağı’nın restorasyon çalışmalarının devam ettiğini belirten Belediye Başkanı Levent Ak, Kapadokya’da kendine özgü mimari konumu ve özelliği olan beldelerinin bölgenin önemli açık hava müzelerinden biri olarak el alınabileceğini söyledi. 18’inci ve 19’uncu yüzyıl ev ve konakların birbiri ardına sıralandığı beldenin bütün özelliklerini göz önüne alarak belediye çalışmalarını yürüttüklerini hatırlatan Levent Ak, koruma amaçlı imar planı çalışmalarına öncelik tanıdıklarını ve geleneksel mimariye zarar veren çarpık yapılaşmaya karşı çıkarak, taş mimarisini koruduklarını vurgulandı restorasyon çalışmalarının tamamlanması ile Topakoğlu Konağı’nın Mustafapaşa Belediye Hizmet binası olarak hizmete sunulacağını da sözlerine ekledi.

170 yıllık tarihi bir konakta hizmet veren Büyük Sinasos Konağı; Kapadokya’nın ruhunu yansıtan taş odaları, sıcak atmosferi ve Ürgüp manzaralı terası ile misafirlerine keyifli bir tatil yaşatıyor.

1923 yılına kadar ağırlıklı olarak Rumların yaşadıkları ve Mübadele sonrasında Selanik`ten gelen Türklerin yaşamlarını sürdürdüğü Mustafapaşa`da, 1800 ile 1920 yılları arasında yapılmış 105 adet konak bulunduğunu belirten Ak, beldelerinin adeta bir açık hava müzesi durumunda olduğunu kaydetti. Ak, `Beldemizde bulunan tarihi konakların her biri bir mimarlık harikası. Görsel açıdan beldemize çok farklı bir güzellik katıyor. Konaklarımızın tanıtımı için ne yazık ki bu güne kadar yeterli bir çalışma yapılmamış` dedi.

KAYNAK: ANADOLU AJANS HABER