TARİHİ ROMA YOLU – EŞREFPAŞA – İZMİR

Roma döneminde yaptırılan ve bugüne ulaşan önemli tarihi yapılardan olan Roma yolunun, Eşrefpaşa semti için yıllardır pazar yeri olarak kullanılması tepki görüyor.
Tarihi Roma yolunun bulunduğu alanı da kapsayan Konak bölgesindeki kazılardan sorumlu Smyrna Antik Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy, yolun İzmir kent tarihi açısından tartışmasız öneme sahip olduğunu ifade etti.
Ersoy, bugün Bayramyeri mevkisindeki kalıntıları üzerinde, Eşrefpaşa semtinin pazar yeri bulunan yolun, MÖ 1. yüzyılda yapıldığını tahmin ettiklerini belirtti. Yoldaki her andezitin belli bir hesap içinde yerleştirilmiş olduğunu bildiren Ersoy, yolun döneminin önemli yapıları arasında yer aldığına işaret etti.
Sit alanı olarak kabul edilen yolun bugün görünen kısmının 100 metre uzunluğunda olduğunu ifade eden Ersoy, İzmir’in tarih ve arkeolojisine ulaşılabilen 3 nokta var. Bunlar Kadifekale, Smyrna Agorasının bulunduğu nokta ve bu yol. Yani burasını arkeolojik kazılara açabilirsek, Kadifekale ve Smyrna da olduğu gibi İzmir’in tarih ve arkeolojisi hakkında çok daha fazla bilgiye sahip olacağız. dedi.
Bu alanı korumakta güçlük çektiklerini anlatan Ersoy, şöyle konuştu: Bu taşlar sıradan taşlar gibi gözükse de üzerlerinde o döneme ait izler olabilir. Araç izlerinden o dönemin kültürü, geleneğine ilişkin bilgilere kadar. Başka ören yerlerinden taş üzerinde oynanan dama gibi oyunları biliyoruz. Burada da bilmediğimiz bir oyun bulabiliriz. O dönemden araç izleri var. Bunlar da yolun ruhunu taşıyor. Onları da saklamamız gerekir. Yolun korunma altına alınması ve buradaki hazinenin açığa çıkarılması, çevre düzenlemesi yapılması gerekiyor.