PAMUCAK SARAY YAPI KALINTILARI – SELÇUK / İZMİR

Pamucak’ta Kum Tepe olarak adlandırılan yerde. Efes Müzesi tarafından kazısı yapılmış olan yerde bu yapı ortaya çıkarılmıştır. Geç Roma- Bizans Dönemi eserlerindendir.
Üç farklı seviyede yapı grubundan oluşan bu kompleks yapı eş zamanda ve tek bir projede inşa edilmiş görülmektedir. Bu yapı kompleksi, içine tuğladan tonozlu bir yapı inşa edilmiş bir kaya oyuğu ile bunun üzerine yerleştirilmiş üç nefli bir bazilika ve en alt kattaki tonozlu yapının önünde yer alan çift kemerli bir koridordan oluşur. Apsisi kaya içindeki salonun tonozu üzerine oturtulmuş, bugün yıkık olan tonozla kaybolmuş bazilikal kilisenin biri kuzeyden ve dıştan, diğer alttaki tonozlu yapıdan iki çıkış bulunur. Tonozlu yapının önündeki ikiz kemerli dehliz burasının ziyaret edilen bir anı yapısı olabileceğini akla getirmektedir.