NYSA ANTİK KENTİ TİYATRO – SULTANHİSAR/ AYDIN

Yaklaşık olarak 74×100 m’lik bir alan kaplayan Nysa Antik Kenti tiyatrosu Geç Hellenistik Dönem’e tarihlenir. Tiyatronun ilk sahne binası , muhtemelen iki katlı olarak M.S. 2. yy’da inşa edilmiştir. M.S. 178’de meydana gelen büyük bir depremle yıkılan sahne binası, depremden sonra üç katlı olarak yeniden inşa edilmiştir. Klasik bir Anadolu Roma tiyatrosu görünümü veren yapı, kentin kuzeyindeki bir yamaca 30 derecelik eğimle yerleştirilmiştir. Sahne binası Hierapolis, Side ve Perge tiyatrolarında olduğu gibi kabartmalarla süslüdür. Ama Nysa Antik Kenti tiyatrosu frizlerindeki Dionysos tasvirleriyle diğerlerinden ayrılır.  Bu frizlerde Dağ Nymphesi, Dionysus’un ebesi olan Nysa, Eros, Menad, Silen, Nysa’da tapım bulan Pluton (Hades) ile Kore (Persephone), Pan, Artemis, Athena, Afrodit, Hermes, satyr, Dionysus’un eşi Ariadne, Triptolemos figürleri çeşitli şekillerde betimlenmiştir. Tiyatroda bulunan kabartmaların alçı örnekleri alınmış ve müzeye kaldırılmıştır. Tiyatronun beş giriş kapısı bulunmaktadır. Ortadan tek bir diazoma (orta geçiş yolu) ile ayrılan tiyatro iki kademelidir. Birinci kademede 24, ikinci kademede ise 25 oturma sırası bulunmaktadır. En alt kademe 10 ışınsal yolla, üst kademe ise 19 ışınsal yolla bölünmüştür. Nysa Antik Kenti tiyatrosunun kapasitesi yaklaşık 9000 kişi olarak hesaplanmıştır ki bu da Nysa’nın büyük bir nüfusa sahip olmakla beraber bir sanat merkezi olduğunu da gösterir. Tiyatroda bulunan esin perisi Melpomene heykeli ve diğer heykeller Aydın Arkeoloji Müzesi Nysa salonunda sergilenmektedir.