MEZAR ANITI (YATIK KALE) – SELÇUK / İZMİR

Selçuk’tan Tire istikametine giderken, Belevi Beldesini 3 km geçince İzmir-Aydın otoyolunun altından sağa giren geçitten geçtikten sonra yamaçta büyük bir mezar anıtı görülür. Belevi Mezar Anıtı. Bu anıt, Belevi Beldesi ve civarındaki ilçe ve köylerde Yatık Kale ismiyle de bilinir. Erken Helenistik çağa tarihlenen bu mezar anıtının çok önemli bir kişiye ait olduğu sanılmaktadır. Büyük İskender İmparatorluğu’nun ön Asya hâkimiyetinin hemen akabinde yapılmıştır. Halikarnasos’ta antik çağda inşa edilen dünyanın yedi harikasından biri olan Mausolos mezar anıtı kadar ününü duyuramamış ise de büyüklük yönünden ondan aşağı kalmamaktadır. Bir kaide üzerine tapınak formunda inşa edilen anıt tam olarak bitirilmemiştir. Yarım kalmış işçiliği kaide üzerinde görmek mümkündür.