BOULEUTERİON – AFRODİSİAS / AYDIN

Bouleuterion (Meclis Binası) Afrodisias’ın antik devirdeki şehir hayatında çok önemli bir yere sahipti. Bina şehrin yerel yönetimini sağlayan meclisin toplanma yeri olduğu gibi, kapalı tiyatro, konser salonu ve halkın toplanma yeri olarak da çok işlevli kullanılmıştır.

Bouleuterion (Meclis Binası) yarım daire planlı ve tiyatro binasını andıran bir yapıdır. Orijinalinde çatısı olup, 1750 kişilik bir oturma kapasitesine sahiptir.

1960’lardaki kazılar sırasında sahne binasının yıkıntıları arasında sekiz tane insan boyutundan büyük mermer heykel bulunmuştur. Şu anda Afrodisias Müzesi’nde teşhirde bulunan bu heykeller, sahne binasının (oturma alanına bakan) çift katlı mermer cephesinde yer alan sütunlar arasında bulunmaktaydı. Bu heykeller arasında, Tanrılar, Boule’yi (il meclisi) sembolize eden figürler ve şehrin ileri gelen şahıslarının portreleri vardı.