AFRODİT TAPINAĞI – AFRODİSİAS / AYDIN

Afrodit Tapınağı’nın yapımına M.Ö. 1. yüzyılın sonlarında başlanmıştır. Yapımın masraflarını, Agora ve Tiyatroyu da yaptıra ve şehrin önemli kişileri arasında yer alan Zoilos adlı kişi karşılamıştır. M.S. 2. yüzyılda tapınağın çevresindeki alan, doğuda iki katlı sütunlu bir cephe ile, kuzey, güney ve batıda ise sütunlu bir bölümle (portiko) çevrelenmiştir.

Tapınak yaklaşık M.S. 500 yılında kiliseye çevrilmiş ve bu yeni kullanım ile beraber çok geniş bir mimari yenileme programına başlanmıştır. Tapınağın doğu ve batı uçlarındaki sütunlar yerlerinden alınarak kuzey ve güneydeki sütun sıralarına eklenmiş, iç kısımdaki yapı taşları da yapıyı dört yandan çevreleyen yeni duvarların yapımında kullanılmıştır. Bu yolla yapı tapınaktan daha büyük, bazilika planlı bir kilise haline dönüştürülmüştür. Yapının kilise olarak kullanımı 12. yüzyıl sonlarında bölgenin Selçuklu kontrolü altına geçişine kadar devam etmiştir.