TÜRK İSLAM ESERLERİ MÜZESİ (YEŞİL MEDRESE) – BURSA

Bursa‘nın güzel müzelerinden biri olan Türk İslam Eserleri Müzesi; 1419 yılında dönemin Osmanlı hükümdarı Çelebi Mehmet tarafından yaptırılan Yeşil Külliye’nin, Yeşil Medresesi bünyesinde yer almaktadır. 1930-1972 yılları arasında Bursa Arkeoloji Müzesi olarak kullanılan Yeşil Medrese, 1975 yılından beri ise Türk İslam Eserleri Müzesi olarak hizmet vermektedir.

Müzede; 12.yüzyıl ile 20.yüzyıl arası bir zaman dilimi içinde yer alan el yazması kitaplar, İslami kitabeler, İslami sikkeler, zırhlar, silahlar, işlemeler, mezar taşları ve Osmanlı ile Selçuklu dönemini yansıtan birçok malzeme bulunmaktadır. Bursa yöresine ait hamam eşyaları, Bursa dergah ve tekkelerine ait eşyalar, hat sanatı levhaları, Osmanlı nişan madalyaları, mutfak ve kahve eşyaları, Hafız Osman ve Şeyh Hamdullah gibi ustaların hat sanat örneklerinin yanı sıra Karagöz Hacivat gölge oyunu ile ilgili eşyalar da Türk İslam Eserleri Müzesi’nde sergilenmektedir. Müzenin değerli eşyalar kategorisinde ise Memlük Sultanı tarafından Yıldırım Bayezid’e hediye edilen ceylan derisi ile ciltlenmiş Kuran-ı Kerim, 1323 tarihli bir Kuran-ı Kerim, 14.yüzyıla ait zengin tezhipli Bakara Suresi, Sultan 2.Murad’a ait Kuran-ı Kerim, 975 yılında yazılan bir dua kitabı ve 15.yüzyıla ait çini tabaklar yer almaktadır. Müzenin bahçesinde ise 15.yüzyıl ile 19.yüzyıl arasındaki dönemi kapsayan, Bursa’nın farklı bölgelerinde bulunmuş mezar taşları sergilenmektedir