MAKET AMASYA – AMASYA

Amasya Valiliği tarafından yaptırılan Amasya Maketi Amasya’nın 1914’lü yıllarını yansıtımaktadır. Aynı zamanda 1/150 ölçekte olan Mini Amasya şehrinin coğrafi dokusunu olduğu gibi yansıtmaktadır.
İki yılda tamamlanan makette şehrin hem gündüzünü, hem gecesini bütün dinamikleri ile görmek mümkün. Sultan Beyazıt Cami Külliyesi içindeki tarihî yapıda yaklaşık 80 metrekarelik bir alanda oluşturulan, çevresiyle birlikte 178 metrekarelik bir alanda sergilenen ‘’Şehri Amasya’’ maketi, konuklarını ağırlamaktadır. Resmî açılışı Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından yapılan ‘’Şehri Amasya’’ maketi, özellikleri sebebiyle Türkiye’de ilk olarak gösteriliyor. Maket şehrin 1914’lü yıllarını 1/150 ölçeğinde gece ve gündüzü ile gündelik dinamik hayat tasvirleri ile yansıtan ‘’Şehri Amasya’’ maketi, dünyada örnekleri vardır ancak Türkiye’de kendi alanında ilk ve tektir. Şehrin tamamının, gündelik hayatla birlikte makette yansıtılmaya çalışılmıştır ‘’Dağı ile taşı ile akan ırmağı ile 1860 adet müstakil ev ve tarihi yapısı ile, 1000’den fazla hareketli ve hareketsiz figürleri ile yaşayan bir şehir oluşturulmaya çalışıldı’’.
Makette gece ve gündüzün yansıtılabilmesi için tonozlu bir sırt üzerinde yaklaşık 2300 adet yıldız ve 1 adet ay oluşturulmuştur, ziyaretçiler maketteki bu sistem ile şehrin 3 dakika gecesini, 9 dakika da gündüzünü görebilmektedirler.
Bu maket çalışması için ilk etapta lazer tarayıcı yardımı ile şehrin üç boyutlu ölçümleri yapılarak, bilgisayara aktarıldı. Dönem fotoğraflarının da yardımı ile şehrin 1914’lü yıllarda yaşadığı büyük yangın öncesi gündelik hayata ait insan figürleri, Yeşilırmak’ın akışı, su dolapları, tren hareketleri ile gece ve gündüz yaşanıyor. Maket çalışmasında CNC (Bilgisayarlı Nümerik Kontrol) tezgâhlar, ABD’den getirilen özel malzemeler kullanıldı. Konuklara ziyaretçileri sırasında Türkçe ve İngilizce sunum ile fon müzikleri dinletiliyor. 2008 yılında yapımına başlanan ve 2010 yılının mayıs ayında ziyarete sunulmuştur
KAYNAK AMASYA KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ