Mesire Yerleri

PINARBAŞI – BOZÜYÜK – MUĞLA

Osmanlı’nın Rodos’u fethi sırasında önemli duraklardan biri olan Bozüyük Köyü verimli tarım arazileri ve bakirliği ile tipik bir Ege iç köylerindendir  Bozüyük’de bulunan Pınarbaşı hem yemek hem de dinlenme açısından en iyi lokasyonlardan biridir “Pınarbaşı” mesire yerinde gürül gürül akan suları çevreleyen ağaçlar ile huzur veren bir yer olma özelliğe sahiptir. Bozüyük çok eski bir yerleşim birimidir. Konumu itibarı ile antik çağlarda Gökbel dağlarını aşıp, Lagina kentinden batıya, Stratonikea ve Bağyaka yöresi kentlerinden iç bölgelere ulaşan yolların kavşak noktasında önemli bir tarım, ticaret, konaklama merkezi olması nedeniyle tarihi Bizans, Roma ve Karya dönemlerine uzanmaktadır. Pınarbaşı, yeşilliği ve su sesi ile insanların sevdikleri ve koru çay’ı pınarının yer aldığı bir mesire yeridir. Pınarbaşı, doğal güzelliği ile öne çıkarak Restaurant olarak hizmet vermekte ve bütün ürünlerini peynir hariç belde esnafından temin etmektedir.  Pınarbaşı tesisi içinde bulunan 800 yıllık olduğu söylenen Ulu Çınar Ağacı’nın gövdesini ancak 15 kişi el ele tutuşarak dolaşabiliyor.  1996 yılında ‘Anıt Ağaç’ olarak tescillenen çınar ağacı koruma altındadır.  Bir dönemde modern tıp olmadığı için  Anıt Çınar Ağacı’nın kabuklarından yanık, peklik ilacı ve göz merhemi yapılırken, kökleri de yılan sokmalarına karşı panzehir olarak kullanılmıstır. Yöre halkı tarafından dev çınar ağacının gövdesindeki oyuğun içinden geçerken tutulan dileğin gerçekleştiğine de inanılıyor. 87 metre derinlikte çıkan tabii su kaynağı ve buz gibi soğuk sularıyla Bozüyük Pınarbaşı otantik ve efsanevi bir değer taşımaktadır. Pınarbaşı tesisi, ağaçların serinliği altında ördekleri izleyerek ve lezzetli köy kahvaltısı yapmak üzere ziyaretçilerinin gelmesini bekliyor. 800 yıllık tarihi anıt Çınar ağacının bulunduğu Pınarbaşı gelen konukların uğrak mekânları arasında yer alıyor. Bozüyük, Baba Ocağı, Dondurmam Gaymak, Düriye’nin Güğümleri, Ümmü’nün Türküsü, Dabbe, Sürgün İnek ve son olarak Güzel Köylü gibi yapıtların da aralarında bulunduğu birçok sinema ve diziye ev sahipliği yapmış ve doğal bir film platosu görünümünde olarak görülmeye değer bir yer.

KAYNAK: YATAĞAN BELEDİYESİ