Medreseler

MOLLA YEGAN (KARA EYNE ) MEDRESESİ – BURSA

Molla Yegan Medresesi, Yıldırım Beyazıt döneminde, Kara Eyne Bey tarafından yaptırıldı. Fatih döneminde müderrislik yapan Molla Yegan tarafından, yıkılmaya yüz tutmuş iken onarılan medrese, burada uzun süre ders veren Molla Yegan’ın adı ile anıldı. Kaynaklarda, medreseye Molla Yegan tarafından bir mescit eklendiği belirtilirken, şimdiye kadar izine rastlanmadığı öğrenildi.
Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, ilçedeki tarihi eserleri restore ederek yok olmaktan kurtardıkları gibi, buraları kültür ve sanat yuvaları haline getirdiklerini söyledi.
Yıldırım’ın gizli kalmış tarihi zenginliklerinden biri olan Molla Yegan Medresesi, Yıldırım Belediyesi tarafından 2005 yılında kamulaştırılarak ticaret ve kültür merkezi yapılması kararlaştırıldı. Kısa bir zamanda restorasyonu bitirilerek kültür merkezi olarak hizmet verecek olan Molla Yegan’da kafeteryaların yanı sıra sergi salonu ve el sanatları kurs atölyeleri bulunuyor.
Kaynak: İHA