Medreseler

KASIM CELEBİ MEDRESESİ – DÜZCE KÖYÜ – SEFERİHİSAR / İZMİR

İzmir ili, Seferihisar ilçesi, Düzce köyü içinde bulunan eserler OSMANLI DÖNEMİ eserleridir. Medrese ile birlikte ortak bir avluyu paylaşan cami, avlunun güneyinde yer almaktadır. Bugünkü durumu ile ahşap bir çatısı mevcuttur. Kareye yakın dikdörtgen harimin kuzeydoğusunda bir minare ve kuzeyinde üst örtüsü yıkılmış, sadece kuzeydoğu köşesinde kare kesitli bir payesi bulunan son cemaat mahallinden oluşmaktadır. Onarım gören minarenin sekizgen kaidesi orijinaldir. Köyün Camisi çok şirindir. Evren oğullarından Kasım Çelebi tarafından inşa ettirilmiştir. Üstündeki Arapça yazıya göre, 641 yıllık olduğu anlaşılmıştır. Büyük bir avlusu vardır. Cami ve medrese yaklaşık 2 bin 500 metrekarelik alan kapsar. Avlunun sınırlarını Selçuklu, erken Osmanlı döneminden kalma . Kasım Çelebi Medresesinin ayakta kalmayı becermiş odacıkları oluşturur. Tek minareli kare planlı cami devşirme malzemelerden (antik Heraklia kalıntılarından) yararlanılmıştır. Yapımından sonra 1920- 1936 yıllar arasında kullanılmayan cami harabe şeklini alması politik tartışmalara konu olmuş 1936 yılında restore edilmiş, Şu an faal olan cami görevini yerine getirmektedir. Düzce, tarihi geçmişi çok eskilere inen bir köydür. Antik Heraklia kenti üzerinde geliştiği sanılmakta Osmanlı döneminde önemli bir yerleşme olduğu bilinmektedir. Köyde, Osmanlı döneminden kalma; tek minareli kare planlı bir cami ( Kasım Çelebi Camii) ve avlusunda bir medrese (Kasım Çelebi Medresesi) , Erken Osmanlı Dönemi hamamı bulunmaktadır.