Medreseler

BİRGİ ULU CAMİ MEDRESESİ – ÖDEMİŞ / İZMİR

İzmir ili Ödemiş ilçesi Birgi Bucağında bulunan Birgi Ulu Cami Medresesi, cami, hamam ve türbeden oluşan bir külliye olarak yapılmıştır. Günümüze yalnızca cami ve Aydınoğlu Mehmet Beyin türbesi gelebilmiştir. Yapı topluluğunu Aydınoğlu Mehmet Bey h.712 (1312–1313) yılında yaptırmıştır. Bunu belirten iki kitabe caminin kuzey ve doğu giriş kapıları üzerinde bulunmaktadır.
Caminin güneyinde avlu içerisinde yer aldığı Evliya Çelebi den öğrenilen bu medreseden günümüze hiçbir iz gelememiştir. Ayrıca yanındaki hazire de bugün tamamen yok olmuştur. Medrese cami ile birlikte kesme taştan yapılmış, üzeri kubbelerle örtülmüştür. Medrese hücrelerinin avluya açılan birer kapısı ve penceresi bulunuyor idi.