Köprüler

ZİYA EFENDİ KÖPRÜSÜ – AYRANCI / KARAMAN

Anlatılan efsanelere göre Ziya Efendi, Yavuz Sultan Selim devrinde yaşamış evliyalardandır. Rivayete göre:
Yavuz Sultan Selim, Şah İsmail ile savaşmak için 1514″te doğuya giderken Konya-Karaman-Ayrancı yolunu takip etmiştir. Ordu Ayrancı civarına geldiğinde, dereden geçmek için köprü ararlar ve Ziya Efendi’nin köprüsüne gelirler.
Ziya Efendi ordunun geçmesine izin vermez. Durum padişaha bildirildiğinde, Yavuz kızarak “GEÇME NAMERT KÖPRÜSÜNDEN SELLER ALIRSA ALSIN BENİ” der. Askerlerin geçmesini emreder. Ordu sudan geçerken iki kişi boğularak ölür. Daha sonra ölenlerin casus olduğu anlaşılır. Ziya Efendi Yavuz”un huzuruna çıkarak, bu nedenle geçirmediğini beyan eder ve Yavuz”a bir ibrik hediye eder.
Yavuz Sultan Selim Çaldırana vardığında abdest alırken ibriğin üzerinde şu satırlar gözüne ilişir:
AKŞAMKİ AŞINI SABAHA BIRAK AŞ OLUR,