Köprüler

NADİR KÖPRÜSÜ – DARENDE / MALATYA

Nadir Köprüsü; Malatya – Darende karayolunun sağ kenarında yer alır. Tohma Çayı üzerinde kurulan köprü üç gözlü olup bir gözü sonradan kapatılmıştır. Diğer bir gözü ise yıkılmaya yüz tuttuğu için betonarme ile yeniden yapılmıştır. Uzunluğu 23 m olan köprünün, genişliği 3 m.dir. Köprü, Osmanlı Dönemi özelliklerini taşımaktadır. “Nadir” kelimesinin söylentisi ise; bir zamanlar Darende İlçesi’nde yetişmiş otuz iki paşa varmış ve bu paşalar adı geçen köprünün yapıldığı yılda toplu olarak Darende İlçesi’nde bulunmuşlar. Bu olay nadir bir olay olarak görülmüş ve bu köprüyü de bu olayın anısına yapmışlardır. 26.04.2007 tarih ve 449 sayılı Koruma Kurulu kararına istinaden karayolları tarafından restorasyonu gerçekleştirilmiştir.

Kaynak: Malatya Kültür Envanteri – Page 364