Köprüler

KARATAŞ KÖPRÜSÜ – KARATAŞ – KONAK İZMİR

Halil Rıfat Paşa İzmir de valilik yaptığı yıllarda (1885-1891) bugünün Konak SSK binalarının önündeki kavşaktan başlayıp, Halil Rıfat son durağına kadar uzanan (2bin 630 metre) bir yol yapar. Bu gün halen Dere Sokağı olarak anılan yerdeki dere üstüne bir köprü yaptırmak zorunda kalınır.

O günün en iyi taş ustaları ile biri büyük, ikisi küçük üç gözden oluşan bir köprü inşa edilir. Köprünün taşları Karataş’taki taş ocaklarından temin edilirken, Köprünün büyük gözü sivri kemerli olup, her üç gözün köprü kemerlerinde, aralıklı beyaz taşla motif işlenmiştir. Köprünün Kemer’deki Kervan Köprüsüne benzerliği hayli şaşırtıcıdır. Köprünün üç gözünün üstündeki kilit taşlarında Meşrutiyet, ay yıldız ve Osmanlıca H.1307 (M.1891) yılı yapım bilgileri mevcuttur.

Köprü geçmişte dere yatağı olan 349 sokak ile Halil Rıfat Paşa caddesinin kesiştiği yerde, semtin meşhur 95’in kahvesinin elli metre ilerisindedir.

KAYNAK: ABDÜLKADİR HAZMAN ( İzmir’in Batı Yakası )