Köprüler

HACIHIDIR KÖYÜ KÖPRÜSÜ – SALİHLİ – MANİSA

Köprü, Salihli-Gördes Karayolu‟nda, Gediz Nehri‟nin önemli kollarından Gördes Çayı üzerinde, Hacıhıdır Değirmeni Mevkii‟ndedir. Hicri 19 N 1323 (Miladi 16.11.1905 Perşembe) tarihi yer almaktadır.

Gördes-Salihli yolunun yaklaşık 28. kilometresinde, Gördes Çayı üzerinde yer almaktadır.
Köprü Osmanlı dönemi yapısıdır. Kitabesi bulunmadığından inşa tarihi kesin bilinememektedir. Ancak malzeme ve kuruluşuna bakarak 18. yüzyılda inşa edildiği söylenebilir.

Moloz taştan inşa edilmekle birlikte, kemerde kaba yonu taşlar kullanılmıştır.
Gemi teknesi biçimli yedi kemer açıklığına sahiptir. Uzunluğu takiben 85 m., genişliği 3.45 m.dir. Güneybatıdan kuzeydoğuya doğru beşinci kemer, diğerlerinden daha geniş ve yüksektir.
Burada kemer açıklığı 7 m., yüksekliği ise su seviyesinden itibaren 6 m.dir. Korkuluklar zamanla kırılarak yok olmuştur.
Kaynak yönünde üçgen formlu mahmuzlar göze çarpmaktadır . Sağlam durumda kullanıma devam etmektedir.

KAYNAK:TÜRK KÜLTÜR VARLIKLARI ENVANTERİ (PRoF.DR.HAKKIACUN )