Köprüler

GİRİŞ KÖPRÜSÜ /AŞAĞI HAMAM KÖPRÜSÜ – DİVRİĞİ – SİVAS

Sivas Divriği ilçesi Çarşı Mahallesindedir

Köprü Selçuklu devri köprülerinin genel özelliklerini taşımaktadır. Üzerinde bir kitabesi bulunmaktadır. Ancak bu inşa kitabesi olmayıp, bir onarım kitabesidir. Köprü değişik tarihlerde birkaç sefer onarım geçirdiği mevcut izlerden anlaşılmaktadır. Bu onarımlardan birisi köprü üzerindeki kitabede kayıt edilmiştir.

Kitabede şunlar yazılıdır.

Deyü deki ashab-ı hayr-ı cümleten.Kıldılar mahallinde cisr-i ihtimam. Bu mücessem köprünün itmamına. Bil hayr ile hos………. nâm

Sene 1322 (1312) Tarihi Sivas Divriği Aşağı Hamam Köprüsü’nde Tüf taşı ve kaba yonu taş malzeme kullanılarak inşa edilmiş olan dolgu duvar tekniğinin uygulandığını görüyoruz. Köprünün genel duvar tekniği, içte ve ayakların olduğu bölümde kireç harçlı moloz dolgu, kemerlerde ise düzgün tüf taşının muntazam bir biçimde örülmesiyle oluşturulmuştur. Ayakların olduğu bölümde kaba yonu yatayda tesviye etmek amacıyla yatık düzgün taş örgü olduğu mevcut izlerden anlaşılmaktadır. Ancak kemer üzengi seviyesinin yol altında kalması sebebiyle bugün görülmemektedir. Tek gözlü olarak yapılmış olan köprünün döşeme uzunluğu38 m.dir. Ancak bu uzunluk yapının özgün uzunluğu değildir. Zaman içinde çevre kodlarının değiştirilmesi nedeni ile köprü karşı yola bağlanmak için uzatılmış durumda. Malzeme farklılıklarından eklenen bölümler seçilmektedir. Tabliye genişliği ise4.85 m.dir. Dik köprüler grubuna giren yapı tabliyesi, doğu da ana yola bağlanmaktadır. Batıda ise sokak yol dokusu halinde devam eder. Köprünün kemeri büyük ve iki merkezli sivri kemerlidir. Büyük açıklıklı kemer ayaklarının nasıl bir zemine oturduğu tam olarak anlaşılamamaktadır.

KAYNAK: SİVAS KÜLTÜR VARLIKLARI ENVANTERİ