Köprüler

ÇIKRIKÇI KÖYÜ KEMERLİ KÖPRÜ – TURGUTLU – MANİSA

Karacaali Dere yatağının vadiden çıktığı Cami Yanı’nda yer alan kemerli köprü Cami yanı ve değirmen arkı mevkiini birbirine bağlar. Köyün en eski yapıları arasında birinci sırada bulunmaktadır. 150 seneyi aşkın olan yapım tarihine rağmen halen hizmet vermeye devam etmektedir. Köprünün taş örgü ve (kireç +Kum) karışımı harcının dayanımı incelemeye değer özelliklerdendir.

Köprü Osmanlı mimari tarzının tipik örneği olan kemerli su iletim yollarının benzeridir. Köprü hem ulaşım amaçlı hem de üzerinden kaynak suyunun geçirilmesi amacıyla yapılmış; halen bu iki özelliğini de sürdürmektedir. Doğa şartları, define arayıcıları ve çevre etkenleriyle bazı yerleri zarar gören köprünün yüksekliği dere tabanından 6 metre olup ayak açıklığı ise 15 metredir. Köprünün korunup yaşatılması tarihimize olan borcumuz olduğunu unutmadığımızı ona göstereceğimiz özen belirleyecektir.