ST. PİERRE KİLİSESİ ANIT MÜZESİ – HATAY

Antakya’da Habib-i Neccar Dağında bulunan St. Pierre Kilisesi doğal bir mağara olup kiliseye dönüştürülmüştür.

13 m. uzunluğa 7 m. Yüksekliğe sahip doğal bir mağarada kurulan kilise, Aziz Pierre tarafından Hristiyanlık öğretisini yaymak için kullanılmıştır. Hristiyan ismi ilk kez burada anılmıştır. Hristiyan topluluğunun ilk başpapazı olarak kabul edilmiştir. 1963 yılında Papa 6. Paul tarafından haç yeri olarak ilan edilmiştir.

DÜNYANIN İLK MAĞARA KİLİSESİ

“Dünyanın ilk mağara kilisesi” olarak kabul edilen St. Pierre Kilisesi, Antakya-Reyhanlı yolu üzerinde, Stauris Dağı’nın (Haç Dağı) batı yamacında yer almaktadır.

Hz. İsa’nın 12 havarisinden biri olan St. Pierre, M.S. 29-40 tarihleri arasında Antakya’ya gelerek Hristiyanlığı bu kilisede yaymaya çalışmıştır. Dini toplantıların yapıldığı bu kilisede “Hristiyan” adının cemaate ilk kez burada verilmiş olması, St. Pierre Kilisesi’nin Hristiyanlığın ilk kiliselerinden biri olmasını sağlamaktadır. Kilise, Hristiyanlık açısından özel bir öneme sahiptir.

St. Pierre (Aziz Petrus) Kilisesi, 1963 yılında Papa VI. Paul tarafından “Hac yeri” ilân edilmiştir. Modern şehir manzarası eşliğinde gezilen kilisede, her yıl 29 Haziran’da Katolik Kilisesi tarafından ayin düzenlenmektedir. Hristiyanlığın Katolik, Ortodoks ve Protestanlık mezheplerine ayrılmadan önceki ilk kilisesi olarak da biliniyor.

Kilisenin yanında yer alan bir diğer şey de kayalardan sızan su olarak karşımıza çıkıyor. Bu suyun şifalı olduğuna inanılıyor. Önceleri bol bol akan bu su depremler sonrasında daha az akmaya başladı.

MAĞARADAN KİLİSEYE UZANAN YOLCULUK

Doğal bir mağarayken eklemelerle kiliseye dönüştürülen yapı, 12. ve 13. yüzyıllarda Haçlılar tarafından ön cephesine yapılan ek inşaatla gotik tarza dönüştürüldü. Mağaranın tabanında 4. ve 5. yüzyıllara ait mozaik kalıntıları yer almaktadır. Ayrıca kilisede altar (sunak), niş içinde St. Pierre’nin küçük mermer heykeli, kutsal sayılan su ve saldırı esnasında cemaatin gizlice kaçmasına yarayan bir tünel de yer almaktadır. 11. ve 12. yüzyıllarda Mağara Kiliseye sütun ve kemer eklentileri yapılarak 3 nefli bir kiliseye dönüştürülmüştür. St. Pierre Kilisesi’ni her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret etmektedir.

CEHENNEM KAYIKÇISI (KHARON) KABARTMASI

St. Pierre Kilisesi’nin doğusunda, kiliseye yaklaşık 10 dk yürüyüş mesafesinde bulunmaktadır. Patika yoldan yürüyerek ulaşılan kabartma, büst şeklinde olup başında bir örtü olan ve tamamlanamayan portreyi çağrıştırmaktadır. Cehennem Kayıkçısı Kharon, Yunan Mitolojisinde, ölülerin ruhlarını Styks nehrinden geçirip yeraltı ülkesine götürmekle görevliydi. M.Ö 2 yüzyılda da şehirde baş gösteren veba salgınına karşı halkı korumak ve daha fazla kayıp vermemek için dağın kente en hâkim noktasında kayaya işlenmiştir.

Kaynak: muze.gov.tr