ST. MARY MAGDALENE ANGLİKAN KİLİSESİ – BORNOVA / İZMİR

EU. Rektörlüğünün yanında bulunan bu kilise 1858 yılında yaptırılmıştır.
St. Mary Magdalene Kilisesi, Bournabatlı Charlton Whittall tarafından köy sakinlerine armağan olarak 1857‟de inşa edilmiştir. 1864 yılında Cebelitarık Piskoposu tarafından kutsanarak Cebelitarık Anglikan Piskoposluğuna bağlanmıştır.
Smyrna yöresinde birçok kilise bulunduğundan, İngiltere’deki kilise cemaati sistemine karşılık gelen bir idare oluşturulmuştu. Her papaz, dağınık halde yaşayan belirli bir bölgedeki İngiliz yerleşimcilerden sorumluydu. Bournabat Papazı da açıldıktan sonra (1863) Kasaba demiryolu olarak adlandırılan hattın kuzeyinde ve Bournabat yöresinde yaşayan herkesten sorumlu tutulurdu.
İngiliz bir mimara göre kilise, tamamıyla klasik bir yapı olarak adlandırılıyordu. Othonia tarzı narin çan kulesi, kilisenin Yunanlı duvarcılar tarafından inşa edildiğini kanıtlar gibidir.
Duvarların işçiliği en azından dış cephelerde gayet iyi görünmektedir. Mimari bakımdan, inşa edilmiş tarzına göre yapı çok basık ve tünel tonozları çok ağır olduğundan, iç taraflarda kilise bölümlere ayrılmaktadır.
Yapılışı hakkındaki bu olumsuz görüşlere rağmen St. Mary Magdalene Kilisesi, yüzyıldan fazla bir süre boyunca Bornova da yaşayan İngilizler için çok sevilen bir yer olmuştur.