SANTA MARİA KİLİSESİ – BORNOVA / İZMİR

İzmir ili Bornova ilçesi, Cumhuriyet Meydanında Kars İlköğretim Okulu yanında bulunan bu kilise İzmir de yerleşmiş İngiliz Kolonisi tarafından 1625 yılında yapılmıştır. 1630 yılında yanan kilisenin yerine İngiliz Kolonisi ve İngiltere Başkonsolosluğu tarafından 1898 yılında yeniden yapılmaya başlanmış ve 1899 yılında tamamlanmıştır. Kilise Aziz John Evangeliste adanmıştır. Kilise küçük bir yapı olup, içerisinde 150 kişinin oturabileceği bir mekân bulunmaktadır. Kilisenin yanına küçük bir de okul eklenmiştir. Kilise dikdörtgen planlı olup, kesme taştan yapılmıştır. Tek neflidir. Apsid kısmı iki mermer basamak ve mermer korkuluklarla ana mekândan ayrılmıştır. Liturjik kürsünün arkasında gotik üslupta sivri kemerli bir pencere bulunmaktadır. Pencere İncil den alınma sahnelerle bezenmiştir. Ana mekân iki yandaki sivri kemerli pencerelerle aydınlatılmıştır. Kilise avlusuna sivri kemerli gotik üslupta bir kapıdan girilmektedir. Kilise günümüzde iyi bir durumdadır.

not: İç mekan resimleri için sayın: Hülya Bilir Türksoy