SAİNT JOHN DOM KATEDRALİ (LATİN KATOLİK KİLİSESİ) – BUCA / İZMİR

Sahipleri: Katolik vakfı

Diğer İsimleri: St. John Kilisesi

Günümüzde: Sağlam

1922 yılından önce Hıristiyan ahali tarafından kullanılan beş kilise ve bunlar tarafından işletilen okullar mevcuttu. Günümüzde Buca Semtinde halen kilise olarak mevcut olan ve kullanılan Katolik kilisesidir. DOM kilisesinin eski durumu bilinmemekle beraber genel yapısını koruduğu izlenimini vermektedir.

St. Baptist Latin Kilisesi (DOM), herhangi bir cemaate değil, doğrudan Vatikan’a bağlı olan, 1815’te Buca’da yaşayan Katolikler tarafından inşa edilen görkemli bir kilise.

St. Jean Baptist Latin Katolik Kilisesi, Buca DOM Kilisesi ya da St. Baptist Latin Kilisesi gibi isimlerle anılan kilise, 1840 yılında Roma Kilisesi Katolik Vakfı tarafından geliştirilerek DOM Kilisesi’ne dönüştürülmüş. 1864 yılında son halini alan kilise, Buca’nın en eski ibadethanelerinden biri olarak biliniyor.

Yapım tekniğiyle 9 şiddetindeki bir depreme bile dayanıklı olarak inşa edilen kilisenin her bir kolonunun genişliği 1.5 metreye ulaşıyor. Kilise, Hz. İsa’nın kuzeni Baptistçi Yahya’nın adını taşıyor.

Dönemin Osmanlı Padişahının özel izniyle eski bir Fransız kilisesinin üzerine inşa edilen yapının iç süslemeleri yapıyı diğer kutsal mabetlerden farklı kılan en önemli özellik. Kilise cemaatinin kendi ustalıklarına göre katkıda bulunduğu iç dekorasyondaki işçilik ve detaylar kilise bütçesinden para çıkmaması ve tamamen cemaatin gönüllü katkılarıyla yapıldığından ‘Fakir Sanatı’ olarak anılıyor.

Buca Dom Kilisesi, Buca-Basmane treninin işlediği dönemde özellikle saat 07.00’de ve öğlen 12.00’de çalınan ve Buca’da yaşayıp İzmir’deki fabrikalarda çalışan işçilerin trene yetişmesi için çok önemli bir uyarı olan kilise çanıyla meşhur. Buca’lılarla özdeşleşen ve saat ayarı yanında kentte dinler arasındaki hoşgörüyü de simgeleyen bu çan sesi 1980’li yılların ortasından beri Buca semalarında yankılanmıyor.

İzmir Enternasyonal Fuarı’nın düzenlendiği ilk yıl olan 1927’de kiliseye yurt dışından devasa bir org getirilmiş. Org hala aktif olarak kullanılıyor.

Art Neau şeklinde tasarlanan kilise halen Buca’da yaşayan ama Buca dışında da konutları olduğu için pek ortalarda görünmeyen az sayıda cemaatine günümüzde halen aktif olarak hizmet veriyor.

Kaynak: Bucayı Keşfet