ESKİ RUM ORTODOKS KİLİSESİ – ZEYTİNLİOVA – AKHİSAR / MANİSA

Yayaköy (Zeytinliova) ana cadde üzerindeki Orta caminin sağındaki dar sokak ilerisinde şimdi ilk ve orta okul olarak kullanılan bina eski bir Rum Ortodoks Kilisesidir. İki katlı bina zamanında Karaosmanoğlu ailesine ait bir köşk olarak da kullanıldığı bilgisi var. 1934-35 yıllarında ilk okul olarak kullanılan bina , 1973 yılında büyük bir tadilat geçirmiş ve kilise özelliğini tamamen kaybetmiştir.

Bina çepeçevre taş duvarlarla çevrili bir bahçenin ortasında yer alıyor. Ön cephesinde 8 sütunun üzerinde yükselen bir sundurma ( Portiko) var. Binaya ön cepheden bakıldığında bu portikonun iki yanında, solda ve sağda tam ne amaçla yapıldığı anlaşılamayan binanın simetrik iki eklentisi yer almaktadır. Portikonun devamı hissi yaratan ve geriye doğru kıvrılan mimari yapı daha sonra binanın ana gövdesiyle bütünleşik halde, arka yüzeye doğru devam ediyor.

Giriş kapısının üstündeki mermer lento üzerine işlenmiş Zafer Tanrısı Nike’yi andıran kanatlı bir rölyef yer almaktadır. Belki de Baş Melek Gabriel rölyefi de olabilir. Ancak kabartmanın baş kısmı tahrip edildiğinden ne yazık ki ne olduğu anlaşılamıyor. Büyük olasılıkla zamanında burada yer alan ve üzerinde bir kitabe ya da desenin bulunduğu bir mermer plaka sonradan çalınmıştır.

Binanın sol yanında ayrı bir giriş kapısı daha vardır. Bu gün bir giriş bulunmasa dahi bu kapının ne amaçla yapılmış olduğu düşündürücüdür. Beyaz ve kahverengi damarlı bej mermerler atlamalı döşenmiştir.

Ana giriş kısmında 3-4 Dor tarzı antik sütun başı görülmüştür. Bahçenin ortasında, şimdi betonla kaplı altında yapının kilise dönemine ait bir su kuyusu ya da kaynağı bulunmakta imiş.

Binanın ön cephesinde, ikinci katında bir küçük bir balkon yer almakta, balkonun korkuluğu “s” şeklinde kıvrılmış demir parmaklıklardan oluşmuştur.

Okulun bahçe duvarları 19 yüzyıldan kalma olduğu söylendi.

KAYNAK: DAĞA KAÇTIM