AYİOS HARALAMBOS (ÇEŞME ) KİLİSESİ – ÇEŞME / İZMİR

İzmir ili, Çeşme ilçesi, ilçe merkezindeki çarşı içinde olan kilise Plan ve süslemeleri açısından özel bir yapıdır. 1832 yılında Aziz Haralambos’ a ithafen yapılmıştır. Bir Rum Ortodoks ibadethanesi olarak inşa edilen kilise Bazilikal Tipli, doğu-batı yönünde uzanan üç nefli, günümüze ulaşamamış kemerli narteksi olan bir plan şemasına sahiptir. Apsis ibadet mekanını vurgulamak adına orta nef yan neflere göre daha yüksek tutulmuştur. Orta nef tonozu üzerinde son derece canlı renklerle işlenmiş,  madalyonlar içine alınmış Pantakrator İsa, Aziz Yahya, Meryem ve kucağında çocuk İsa tasvirleri yapılmıştır.
Çeşme Belediyesi tarafından İzmir İl Özel İdaresinden alınan ödenek desteğiyle 2010 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları 2012 yılının Mayıs ayında tamamlanmıştır. Yapı şu anda sanat etkinliklerine hizmet vermektedir.