AYASOFYA ÇAN KULESİ -TRABZON

Trabzon ili ,Ortahisar İlçesi, Fatih Mahallesindedir.

Yapı, yazılı kaynaklara göre, 1427 yılında inşa edilmiştir. Kiliseden ayrı olarak inşa edilen çan kulesi, Ayasofya Kilisesi’nin batısında bulunmaktadır ve kilise camiye çevrildikten sonra minare olarak kullanılmıştır.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda kesme taş ve moloz taş malzeme kullanılmıştır. Kare planlı yapıya güney cephesinden girilmektedir. Giriş kapısı yuvarlak kemerli, tek kanatlı ve ahşaptır. Yapının üst kısmında tüm cephelerinde sivri kemerli büyük boyutlu pencereler bulunmaktadır. Bu pencerelerin üst kısmında iki yanda küçük boyutlu yuvarlak kemerli pencereler mevcuttur. Yapının dıştan üst örtüsü kırma çatıdır.

Çan Kulesinin ikinci katında şapel yer almaktadır. Şapelin doğu tarafında dışarı doğru bombeli bir şekilde inşa edilen apsisi görülmektedir. Şapelin dört yanındaki duvarlar ve doğuya doğru yarım daire şeklinde olan küçük apsisi fresklerle süslenmiştir. Bu freskler 1443 yılına tarihlenmektedir. Şapel içerisinde; Şefaat Dileme, Ekmek Şarap Komünyonu, İsa ve Aziz Eugenes, Müjde, İsa’nın Doğumu, Tapınağa Sunulma, Meryem’in Ölümü, Lazarus’un Diriltilmesi, Çarmıha Gerilme, Defin ve Yas, Ölüler Ülkesine İniş sahnelerini betimleyen freskler bulunmaktadır.

KAYNAK: KARADENİZ KÜLTÜR ENVANTERİ