AGİA PARASKEVİ KİLİSESİ ( YANIK KİLİSE ) -KARATAŞ – İZMİR

Karataş’ta Barbaros Mahallesi sınırları içerisinde Adile Naşit Parkı yanında bulunan İzmir’in en eski tarihi yapılarından Agia Paraskevi Kilisesi göz göre göre yok oluyor. Halk arasında “Yanık Kilise” olarak da bilinen tescilli yapı yaklaşık yüz yıldır restorasyon bekliyordu.
1850’li yıllarda inşa edilen tarihi kilise Rum Ortodoks cemaati tarafından uzunca yıllar kullanılan ancak rivayetlere göre büyük İzmir yangını sırasında hasar gören ve kullanılamaz hale gelen Karataş’taki Yanık Kilise diye anılıyor.. Yığma taş, tuğla ve mermer kullanılarak inşa edilen tarihi tescilli yapı o günlerden bu yana bir türlü restore edilemezken, kiliseden geriye ise sadece orijinal kapı kemeri ile Papazın evinin kalıntıları ile birkaç mermer basamak kalmıştı.
   Özellikle Konak Belediyesinde görevli bulunan Mihriban Yanık hanımefendinin de yardımlarıyla dört duvarı ayakta kalan papazın evinin tescillenmesini sağladı. İzmir Basınında görevli olan Mustafa Oğuz, Ali Arda Perk ve Erman Şentürk’ün katkılarıyla konuyu sürekli gündemde tuttu. Çeşitli gazete, dergi, televizyon ve sunumlarla bu yapını önemini anlatmaya çalıştık. Konak Belediyesi Başkanlığına seçilen Sema Pekdaş hanımefendiye konuyu defalarca anlatma fırsatı yakaladı ve kendileri de bu binayı restore edeceğini ve Karataş’ta çocuklar için bir kütüphane kazandıracağına dair söz verdi. Evet; Sema Pekdaş hanımefendi sözünde durdu ve papazın evini restorasyonunu yaptırdı
   Karataş’ın 150 yıllık tarihinde ilk defa bir çocuk kütüphanesine kavuşması çocuklarımızın geleceğe daha aydınlık ve güvenle bakmasını sağlayacağı gibi yemyeşil parkında özgürce oyunlar oynayarak sosyal ve psikolojik olarak gelişimlerine yardımcı olacaktır. Her şeyden önce cevrede yaşayan çocuklarımızın apartman dairelerinde hapis olmuş hayatlarına son verecektir bu kütüphane ve park.
Restorasyon sonunda amaca uygun olarak yapılan kütüphane bilinmeyen bir sebeple kapatıldı. Şu an YANIK KİLİSE –KÜTÜPHANE kapalı olarak beklemektedir.
Kaynak: Abdulkadir Hazman yazdı… YANIK KİLİSEDEN KÜTÜPHANEYE