Kaleler

ZAMANTI (KUŞ) KALESİ – MELİKGAZİ – PINARBAŞI / KAYSERİ

Köyden daha yüksek bir konumda köyün kuzeydoğusunda bulunan kale, Bizans ve Türk-İslam dönemi izleri taşımaktadır. İç surlarının bir kısmı ayakta olan kalenin, dış surlarından iki adet burç kalıntısı mevcuttur. Kalenin güneydoğusunda mezar kalıntılarına rastlanmıştır. Burasının nekropol alanı olma ihtimali yüksektir.
Kalenin dış duvarları renkli kesme taştan yapılmıştır. Danişmentler ve Selçuklular zamanında iri kesme taşlarla güçlendirilmiştir. İri taşların üzerinde Selçukluların çok sık kullandıkları taşçı monogramları bulunmaktadır. Kalenin irili ufaklı dokuzu yuvarlak biri köşeli, üçü düz toplam onüç kulesi vardır. Kuzeydeki büyük yuvarlak burç sonradan eklenmiştir. Bu kale Zamantı ile Elbistan yollarını kontrol altında tutmak amacıyla yapılmıştır. Ovaya hakim bir durumdadır. Bugün büyük oranda tahrip olmuştur.
KAYNAK: KAYSERİ KÜLTÜR VARLIKLARI