Kaleler

SIĞACIK KALESİ – SEFERİHİSAR / İZMİR

Sığacık Kalesi, günümüzde de kullanılan Sığacık Limanının hemen kuzeydoğusunda yer alır. Sığacık Kalesinin Selçuklular döneminde yapıldığı tahmin edilmektedir. Aydınoğulları ve Osmanlılar döneminde tamir gören kalenin en önemli tamir aşaması Osmanlılar döneminde Piri Reisin önerisiyle Rodos Seferine hazırlanan Kanuni Sultan Süleyman’ın emri üzerine donanma komutanı Parlak Mustafa Paşa tarafından Teos Harabeleri taş ocağı olarak kullanılıp son halini almıştır (1521-1522). Döneminde  (Sığla ya da Sığala ) olarak anılan Sığacık Kalesi; belli bir yerleşme yerini savunmaktan çok, bir deniz üssü olarak hizmet vermiş daha sonraları gümrük kontrol merkezi olarak kullanılmıştır. Sığacık Kalesi hala içinde hayatın devam ettiği az sayıdaki kaleden biridir. Kale evleri de içine alan surlar ve iki kuleden oluşur. İki katlı olduğu düşünülen kalenin Kuşadası, Ayasuluk, Sivrihisar olarak adlandırılan üç kapısı vardır. İçinde; Süleyman Han Camii, hamam ve mescit bulunmaktadır. Surların yapımında Teos Antik Kentinin taşlarından yararlanılmış olup, duvarlarda Teos’tan gelme kitabelere rastlamak mümkündür.